Why settle for mainstream? Go upstream!

+46-8-56610670 info@upstream.se

5 enkla tips på hur du ökar säkerheten i molnet

1.Bestäm säkerhetsbehoven för din verksamhet
Det finns ett antal molntjänster och leverantörer som erbjuder lagring i molnet men även olika säkerhetstjänster kring detta. Utvärdera den data som din verksamhet planerar att lagra i molnet och vilka tjänster som passar era behov bäst.

2.Backa upp lokalt
Att backa upp data lokalt kanske inte förebygger ett intrång men det snabbar upp återställning. Molnet innebär inte automatisk backup, något som kanske är lätt att glömma. Skulle olyckan vara framme och en inkräktare åsamkar skada på något sätt på den information som du förvarar i molnet, så är det avgörande att det finns en backup som kan använda för att återställa datan.

3.Använd molntjänster som krypterar din data/kryptera data innan du lagrar den i molnet
Att kryptera datan är det absolut säkraste sättet att hålla din information trygg i molnet. Antingen krypterar man informationen innan den laddas upp eller så förlitar man sig på den tjänst man valt.
Vissa molntjänster krypterar data åt dig, kanske finns det redan en sådan tjänst hos den leverantör du valt? Ytterligare en anledning till att det är viktigt att:

4.Läs det finstilta hos den molntjänst du använder
Hur många gånger har man inte bara klickat i ”jag godkänner” utan att läsa igenom hela texten? Ska du lagra information i molnen är det mycket viktigt att vara medveten om vilka villkor som gäller och vad som ingår i produkten. Kanske finns det outnyttjade funktioner, som i punkt 2, eller så finns det frågor om rättigheter till informationen. I vilket fall är det viktigt att ha full kontroll över de överenskommelser man går in i med sin data.

5.Hantera ditt lösenord rätt
Ett vanligt misstag som många av oss gör är att ha samma lösenord till de olika funktioner och plattformar som vi använder, vare sig det är sociala medier, banken eller vår molnlösning. Det underlättar kraftigt för eventuella inkräktare, precis som alldeles för okomplicerade lösenord. Tips på mer svårgissade lösenord är exempelvis akronymer eller en serie ord och siffor. Om möjligheten finns så rekommenderas att ha en tvåfaktorsautentisering för att komma åt molntjänsten. Det innebär ytterligare ett steg utöver lösenordet och det försvårar betydligt för intrång.

19 september, 2014 • AV Fanny Winqvist