Why settle for mainstream? Go upstream!

+46-8-56610670 info@upstream.se

Boktips: Switch – How To Change Things When Change Is Hard

Så här i sommartider passar jag på att tipsa om en bok som gett mig insikt i hur man kan genomföra förändringar som håller: Switch – How to Change Things When Change Is Hard av bröderna Chip och Dan Heath.

Att förändra en organisation, ett arbetsflöde, ett beteende eller en attityd inom ett företag är en utmaning. Vi på Upstream har mångårig erfarenhet att driva nytänkande it-automatisering framåt inom interna och externa it-avdelningar och kan konstatera att själva tekniken för att genomföra förändringar finns och har funnits i många år inom plattformen Kaseya. Utmaningen är att få människor att vilja förändra sitt arbete så att tekniken kan utnyttjas på bästa sätt.

”När du planerar en förändring, fokusera inte på det som sker i mitten eftersom mitten kommer att se annorlunda ut beroende på resans gång och oförutsedda händelser. Fokusera på ett glasklart mål, en stark inledning och ett konkret avslut med tydliga slutresultat, och få fart på förändringen.” Det är en av många tänkvärda citat att ta med sig från Switch – How to Change Things When Change Is Hard.
Boken riktar sig till alla som vill skapa någon form förändring i sin organisation eller privatliv. Människan av naturen har svårt att hantera förändring och boken är en utmärkt resurs för att förklara varför vi människor är så motvilliga till förändring och hur man enkelt och mer framgångsrikt kan få någonting nytt att slå rot. Chip och Dan Heath tittar på problemet med förändring och använder jämförelsen med en ”elefant” och en ”ryttare” för att beskriva de emotionella och logiska komponenter som styr våra handlingar och som aktivt kan påverkar förändring i våra liv. Boken tar upp en serie fallstudier kring beteenden, organisation, kultur etc. inom olika branscher – inte bara it. De bryter ner tekniker som bygger på att styra ryttaren och motivera elefanten på ett sätt som är tankeväckande, intressant och mycket praktiskt både inom privat- och yrkeslivet. Förändring handlar inte bara om att få andra människor att göra vad som behöver göras, ofta handlar det om att få någon att göra det också.

Detta är tre viktiga steg i en förändringsprocess enligt författarna:

– Ge den analytiska ryttaren tydliga instruktioner och riktning
Vad ser ut som motstånd är oftast en brist på tydlighet. Om ryttaren inte vet vart hans ska ta vägen så går både ryttaren och elefanten i cirklar. Att ge ryttarenen kristallklar vision av slutresultatet ger en karta att följa. Detta inkluderar när, hur mycket, tillsammans med vem eller vilka, takntik och åtgärder.

– Motivera elefanten, den emotionella sidan
Vad som kan uppfattas som lathet eller ovilja till förändring beror oftast på en känsla i magen att det inte ”känns rätt för mig”. Ryttaren kan omöjligt styra en elefant som inte vill röra på sig. Gör så att dina medarbetare känner behovet av förändring. Att bevisa det rent analytiskt räcker inte. Att veta är inte tillräckligt. Gå bortom att veta och göra det möjligt för människor att verkligen känna effekterna. Vinn hjärta och sinne följer.

– Forma vägen
Det som ofta ser ut som ett problem med enskilda eller gruppers ovila till förändring av individer är ofta ett problem kopplat till situationen eller omgivningen. Gör det lätt och roligt att anamma förändringen. Skapa arbetsgrupper, utnyttja SCRUM liknande metoder för att uppdatera alla om små förändringar per dag, forma interna utbildningar, skapa små interna arbetsgrupper med olika syften. Skapa ett positivt grupptryck. Beteende är smittsamt.
Boken finns både på svenska och engelska. Själv brukar jag föredra engelska ljudböcker via Audible.

Trevlig sommarläsning!

/Ronny Tunfjord

11 juni, 2014 • AV Ronny Tunfjord