Why settle for mainstream? Go upstream!

+46-8-56610670 info@upstream.se

Spiken i kistan för Small Business Server

Som du säkert har hört har Microsoft valt att döda den populära Small Business Server i juni 2013. Tanken är att ”guida” mindre företag mot Microsofts molntjänster och hybriderbjudanden. Trots att detta kanske inte kom som en stor överraskning för de flesta av oss, så har beslutet gjort att lojala SBS-evangelister känner sig svikna. Många har byggt stora delar av sin verksamhet kring SBS.

Partners inte så roade
En av kommentarerna på Technet säger: ”Många av oss har goda skäl att undvika molnet … Varför knuffa in alla kunder i en miljö som inte alltid är det bästa valet? Många företag BEHÖVER fortfarande en lokal Exchange och kostnaden för det har just gått igenom taket…” . För att läsa mer om kanalens reaktion, se det officiella tillkännagivandet. Grunden för frustrationen som uttrycks är att kanalpartners inte vill ”tvinga” sina kunder att välja ett alternativ som många inte är redo för. SBS har varit ett populärt val för små företag sedan 2003. Denna position stärktes när Microsoft insåg behovet av att höja taket från de ursprungliga 50 användare till 75 för inte så länge sedan, vilket gjorde det till en attraktiv och prisvärd helhetslösning för småföretagen på marknaden.

Ballmers storslagna vision
Företagets VD Steve Ballmer har länge förespråkat att man som partner eller återförsäljare måste anamma molnet som inom kort kommer att vara enda alternativet om de stora mjukvarujättarna får som de önskar. Många partners har tagit molnet till sig men Microsoft har även skapat en hel del diskussioner och osämja hos partners som bland annat anser sig förlora ”ägandet” av kunden.

Microsofts besked att de skulle gå förbi återförsäljarna och fakturera slutkunder direkt för Office 365 blev inte direkt mottaget med öppna armar. Microsoft bad i princip återförsäljarna att ”ge bort” sin kundbas, och dessutom till mycket låga marginaler (6%). Den röran har delvis blivit åtgärdad, beslutet har tagits tillbaka och marginalerna har justerats en aning. Många är fortfarande skeptiska inför vad som kommer härnäst. Beslutet att droppa SBS innebär att företag som vill ha en lokal Microsoft-lösning för under 25 användare kommer att behöva köpa Windows Server Essentials 2012 (WSE) som fortfarande kan installeras på plats, men som beklagligt nog inte inkluderar Exchange.

Varför inte bara flytta allt till molnet?
Vissa människor ogillar förändring och kommer fortsätta att motarbeta molnet av den principen. Men det finns även andra anledningar där molntjänster inte passar. Bland annat finns åsikter kring förlorad kontroll, lägre prestanda och bristeer i säkerheten jämfört med lokalt installerade alternativ. Integrationer med lösningar som ännu inte är molnbaserade (exempelvis affärssystem och lokala crm-lösningar) skapar också utmaningar. Ett annat motargument är den personliga integriteten och lagstiftning kring att lagra känslig information i molnet hos tredjepart.

Framtiden enligt Microsoft
Så vad föreslår Microsoft om du är ett litet företag men har mer än 25 anställda? Investera i den fullständiga versionen av den nya Windows Server 2012 Standard Edition och den fullständiga versionen av Exchange, tillsammans med naturligtvis, alla tillhörande CAL: s för båda. Eventuellt en knepig försäljning med tanke på den dramatiska prisökningen jämfört med SBS. Eller flytta till molnet (vilket jag antar att Microsoft vill ska bli den naturliga slutsatsen).

Alternativ lösning = MDaemon
Exchange lokalt eller i molnet är inte det enda alternativet. Det finns många andra intressanta alternativ på marknaden som erbjuder samma funktionalitet till en lägre kostnad och komplexitet. Vi har arbetat med e-post& samverkansplattformen MDaemon sedan 1998. En lösning som kan installeras lokalt hos kunder, på valfri Windows-plattform, eller i privat moln och erbjudas som molntjänst av den interna eller externa it-avdelningen. Om Microsoft skjuter sig själva i foten återstår att se. På lång sikt är det nog rätt väg för Microsoft att vandra. Just nu tvingar de en del av sina partners att ändra sina kunders e-postlösningar utan att det egentligen är det bästa för vare sig slutkunden eller systemintegratören/partnern.

Är du osäker på hur du ska agera när SBS försvinner? Kika gärna på MDaemon som alternativ. MDaemon erbjuder omfattande Outlook-stöd, full synkronisering med mobiler via ActiveSync, integrerad antispam och virusskydd, webmail, företagschatt och mycket mer.

11 juni, 2013 • AV Martin Sars