Backup & business continuity

Här finns produkter som säkrar data och i vissa fall även driften, både i molntjänster och på lokal hårdvara.

Våra produkter

Data raderas både medvetet och omedvetet. Nedan beskrivs de olika typer av backuper som finns på marknaden.

Serverbackup

Vi jämför ”gårdagens” backup och disaster recovery med nästa generations Business Continuity.Backup innebär att man säkerhetskopierar data och förvarar den på en eller flera lokationer. Data kan sparas på band men vanligast idag är online backup och då landar datan i en server hos leverantören av tjänsten. Räcker då backup som skydd vid ett IT-haveri? För att sätta saker i perspektiv tar vi hårdvarufel som ett exempel.

Varje IT-driftsleverantörs mardröm, en server har kraschat och kundens produktion har upphört då det ligger affärskritiska system och data på servern som dem behöver tillgång till för att kunna arbeta. Hårdvara måste beställas och levereras, program ska återinstalleras och datan från den senaste backupen ska läggas in. Efter det så återstår det en hel del konfigurering och vad denna process tar rent tidsmässigt är svårt att säga men ca 1-3 dagar beroende på förutsättningar innan återställningen är klar och kunden kan återgå till det normala. Vi ser även ett tydligt mönster att backuper alltför sällan återläses och testas. Det innebär att vid en återställning kan man inte med säkerhet säga hur mycket data kunden går miste om. Resultatet kan vara förödande!

Business Continuity är ett begrepp och samlingsnamn på ett flertal lösningar som tillsammans förbereder ett företag inför ett ”IT-haveri” men ännu viktigare, skyddar ett företag från resultatet av ett. Det är en färdigpaketerad tjänst och plan som gör livet lättare för en IT-driftsleverantör samtidigt som den skapar ett större värde för slutkunden som snabbt kan komma igång igen oavsett haveri. Nedtiden elimineras ned till minuter istället för dagar. Automatiserade återläsningstester bekräftar att backuperna är fullt fungerande. Med en RPO på 5 minuter och RTO på 6 sekunder kan man på ett enkelt sätt upprätthålla ett SLA i världsklass. En Enterprise lösning för små till medelstora företag inom rimliga kostnader.

Cloudtjänst backup

Innan Office 365 el Google G-suite blev standard hos de flesta Nordiska bolagen togs alltid backup av epost och filer på servrar. Av någon anledning så försvann detta som standard när flytten skedde till molnet. Microsoft själva tar inte ansvar för att kunna återställa data som skulle kunna försvinna utan rekommenderar istället en tredjeparts backuplösning, läs gärna punkt 6b i MS Service Agreement: https://www.microsoft.com/en/servicesagreement/

Våra produkter inom backup & business continuity

Redo att veta mer?
Fyll i dina uppgifter
så återkopplar vi!